2015, 2016, 2017 - výročí 60. let2018, 2019, 20202021, 2022                                   


Rok 2015

  - nahoru -

Členská schůze se konala v sobotu 23.května ve spolkovém domě na Holosmetkách. Bylo přítomno 42 členů. Schůzi řídil přítel Zdeněk Hříbal. 
Členská schůze zvolila nově za člena výboru: přítelkyni Řepkovou (hospodářku). 
Odměny osadním správcům a ostatní poplatky opět zůstaly beze změny kromě navýšení o 2.000,-Kč pro brigadýra na 4.000,- Kč a správce cest na 4.000,- Kč.
Prioritou pro letošní rok je údržba a zpevnění cest a oplocení, dětský den se nepředpokládá.

Dětský den s večerním posezením přátel, se již po druhé, jako loni, pro nezájem nekonal.
Nezájem lidí o společné dění a spolupráci se projevil též bezohledným zničením elektrického ohradníku u dolního parkoviště, který zmizel pod hromadou vyvezených odpadků. Divokým prasatům tím byl uvolněn přístup do osady. Nezbylo než nechat na náklady nás všech odpadky odklidit a vybudovat nový ohradník.
Oplocení osady bylo ve spodní části vyztuženo silnou ocelovou sítí.
Dolní příjezdová cesta byla opět zpevněna štěrkem a v rokli byla zhotovena ochranná hráz pro zadržení dešťové přívalové vody.
Letos se přistěhovaly do naší osady též dvě členky obecní policie, což by mělo zvýšit bezpečnost v osadě. 

Jaro bylo teplé, vše rychle rostlo. Domácí včely špatně přezimovaly, květy opylovali převážně čmeláci a lesní včely. Následovalo suché období, ani déšť na Medarda mnoho srážek nepřinesl, následovalo chladnější "aprílové" počasí. V červenci teploty často přesahovaly 30°C, nejteplejší den roku byl 22.červenec s teplotou 39°C. Listí ze stromů padalo jako v listopadu. Plody byly malé a suché, před dozráním padaly. Jablka, byla malá, sladká a dužnatá, byla nabodávána vosami a sršni, kterých bylo letos nadměrné množství. Zalévání stromům mnoho nepomáhalo, ale jahody, maliny, rybíz a angrešt se odměnily dobrou a sladkou úrodou. V republice bylo vyhlášeno nebezpečí požárů. V řekách byl nízký stav vody, vodáci mohli sjíždět jen dolní toky řek. Poslední, rekordní 53. tropický den byl 17.září, pak následovalo citelné ochlazení. Pokud mrzlo, tak jen v noci, celodenního sněhu jsme se nedočkali.

 - 2015 členská schůze  

 

Rok 2016

  - nahoru -

Členská schůze se konala v sobotu 4.června ve spolkovém domě na Holosmetkách. Bylo přítomno 55 členů. Schůzi řídil přítel Zdeněk Hříbal. 
Odměny osadním správcům a ostatní poplatky zůstaly beze změny.
Přátelé odsouhlasili rekonstrukci vodovodního řadu v celé osadě, rekonstrukce proběhne v roce 2019. (Jde především o náhradu starých ocelových pozinkovaných přípojek plastovými. Výtlačné potrubí od vodárny k vodojemu a hlavní řad již plastový je, bude ponechán.) Na tuto rekonstrukci se bude vybírat v roce 2016, 2017 a 2018 vždy po 10.000,-Kč. Tato platba bude splatná vždy do 31. prosince toho jistého roku.
Letos se předpokládá uskutečnění dětského dne pod vedením přítelkyně Ivony Macháčkové.

Ve vodárně byla v dubnu dokončena instalace druhého ponorného čerpadla, čímž je řešen problém případné poruchy nebo zvýšené spotřeby vody v období sucha. Byl vyčištěn vodojem, voda je dle provedeného rozboru pitná.

V prostoru dolního parkoviště bylo zkušebně zahájeno pravidelné přistavování kontejneru na biologický odpad.

První sníh napadl teprve v lednu, ale vždy brzy roztál. Lyžařská sezona na našich horách začala teprve v lednu a skončila o velikonocích. Časté jarní mrazíky napáchaly škody především na ořešácích a vinné révě. Chladné počasí se podepsalo i na špatném opylování květů třešní, broskví a meruněk. Velké teplotní výkyvy spolu s přívalovými dešti, záplavami, bouřkami a krupobitím v květnu napáchaly v okolí i v sousedních zemích velké škody, ale u nás žádné škody zaznamenány nebyly.

Léto bylo teplé a velmi suché, ještě 14.září dosáhla teplota 30°C, pak již klesala. U nás se nedostatek vody ve studni neprojevil. Bylo nutno zalévat, stromům to však nepomáhalo, ovoce padalo, bylo malé, sladké a dužnaté, listí ze stromů padalo již v září a připomínalo tím listopad. První noční mrazík byl 31.října, první sníh ráno 10.listopadu, ale během dopoledne roztál. Do konce roku celodenní sníh ani mrazy nenastaly, na horách zimní lyžařská sezona začala až o Vánocích.

2016 foto - členská schůze a dětský den

2016 oprava cesty 12/2016

 

Rok 2017 - 60 let existence osady

  - nahoru -

Členská schůze se konala v sobotu 20.května ve spolkovém domě na Holosmetkách. Bylo přítomno 54 členů. Schůzi řídil jednatel, přítel Zdeněk Hříbal. 

Členské poplatky zůstávají ve stejné výši jako v roce 2016.  

Odměny osadním správcům ve výši pro rok 2016:    

 - vodohospodář 12000,- Kč  
 - hospodářka 6000,- Kč  
 - referent pro brigády 4000,- Kč   
 - správce cest 4000,- Kč   
 - elektrohospodář 3000,- Kč   
 - předseda 3000,- Kč  
 - jednatel 3000,- Kč 

Členská schůze:  Zvolila v doplňovacích volbách do výboru Michala Zimu a do kontrolní komise Marcela Strculu.

Oslavy 60. výročí založení osady a dětský den se konaly 19.srpna. Organizace se opět ujala přítelkyně Iva Macháčková za vydatné pomoci jednatele Zdeňka Hříbala a dalších přátel. Ve 14 hodin byl sraz dětí na hřišti, kde následovala volná zábava u disciplín, byly přivedeni i dva koně, na kterých se děti povozily. V 16 hodin bylo zahájeno ve Spolkovém domě promítání z historie naší osady, které krátce uvedl kronikář Libor Navrátil. V 17:30 byl zapálen táborák, na kterém si děti opékaly buřty  za vydatné pomoci rodičů. Ve 20 hodin začala taneční zábava, která se protáhla do 2 hodin do rána. Hrála skvělá kapela "Potkali se u Kolína". Během celé oslavy bylo zajištěno občerstvení. Přátelé si zvláště pochvalovali výborný guláš i opečené klobásy. A samozřejmě nechybělo ani pivo: Gambrinus desítka a Plzeňská dvanáctka. Děti měly buřty a limonádu zdarma.

V listopadu byly zahájeny práce na vedení nové kanalizace údolím Přemyšlenského potoka, což mělo za následek omezení příjezdu do osady od Vltavy.

Leden byl nejchladnějším měsícem za posledních 11 let, ale souvislejší sněhová nadílka vždy brzy roztála. Časté střídání nočních mrazů a oblev ve dne způsobilo náledí. I následující měsíce byly chladné a jedna mrazivá noc v dubnu a druhá v půli května se podepsala na velkých ztrátách na slizni vína, meruněk, broskví, ořechů,  třešní i jablek. Pokud se několik málo jablek na stromech objevilo,  byla napadena vosami, sršni i červy, shnila na stromech a spadla. Ořešákům pomrzlo i listí a opadalo; nové listí se objevilo až po měsíci. Pro ovocné stromy to byl nejhorší rok od založení osady. Květy jahod sice také pomrzly, ale vykvetly nově - plody však byly proto menší. Maliny i ostružiny poskytly dobrou úrodu. V červnu a červenci následovalo suché a teplé počasí, bylo vyhlášeno nebezpečí požárů,  především na Moravě byl nedostatek vody jak povrchové, tak podzemní. Sucho postihlo i naše zahrádky, ale naše studna měla vody dostatek. V neděli, 29.října, se přes Čechy  přehnala bouřka s deštěm a kroupami - v blízké Praze Ruzyni naměřili nárazy větru až 120km/hod. Na 400 000 domácností bylo bez elektřiny, vlaky nabraly až 3 hod. zpoždění. Škody na majetku byly značné - u nás naštěstí nepatrné. Lyžařská sezona na horách začala již v půli prosince, u nás mrzlo občas jen přes noc, sníh se neudržel, teploty o Vánočních svátcích dosahovaly přes den až +10°C, na horách byly oblevy.

2017 foto - členská schůze, dětský den a oslava 60. let osady 

 

Rok 2018

  - nahoru -

Členská schůze se konala v sobotu 19.května ve spolkovém domě na Holosmetkách. Bylo přítomno 54 členů. Schůzi řídil jednatel, přítel Zdeněk Hříbal.

Do výboru byli zvoleni:

  1. Jiří Dvořák-předseda,

  2. Zdeněk Hříbal-jednatel,

  3. Hana Řepková-hospodářka,

  4. Miroslav Plotica-vodohospodář,

  5. Luděk Venc-elektrohospodář,

  6. Libor Biemann-referent pro brigády,

  7. Jana Jenšíková-člen.           

Do kontrolní komise byli zvoleni: 

Tomáš Ledvina-předseda, Martin Jaša, Michal Zima,            

Do komise pro výběr dodavatele rekonstrukce vodovodu byli zvoleni: Mgr. Pavla Adámková, Ing. Martin Jeřicha, Iva Macháčková, Marcel Strcula.

Členské poplatky zůstávají ve stejné výši jako v roce 2017  

Odměny osadním správcům ve výši pro rok pro rok 2018:       

Členská schůze odsouhlasila, že pokud by mělo dojít k jakémukoliv prodeji společného majetku, musí tento prodej odsouhlasit minimálně 2/3 všech majitelů chat a domů, to je 60 majitelů. Toto ustanovení bude zakomponováno do osadního řádu.

Členská schůze schvaluje snížení brigádnických hodin na 3 a zvýšení poplatku za neodpracované hodiny na 450,- Kč.

Mimořádná členská schůze k projednání rekonstrukce vodovodu se konala v sobotu 6.října ve spolkovém domě na Holosmetkách. . Bylo přítomno 51 členů. Schůzi řídil jednatel Zdeněk Hříbal.  Předseda Jiří Dvořák přednesl zprávu o výběru dodavatele rekonstrukce vodovodu. Nejvýhodnější nabídka ve výběrovém  řízení je od ČKV Praha. Přesto je nezbytný doplatek 2 000,-Kč na chatu, celkem je nutno zaplatit do konce tohoto roku 32 000,-Kč. Kdo nezaplatí, nebude na nový vodovod  připojen. Rekonstrukce vodovodu by měla proběhnout v příštím roce postupně tak, aby vždy byla poblíž voda dostupná.

Dětský den se uskutečnil v sobotu 25.srpna. Pro děti byly připraveny různé hry a zdarma občerstvení. Na ohni byly opékány buřty. Hlavním organizátorem byla opět  přítelkyně Iva Macháčková.

Zima byla suchá a vyznačovala se častými nočními mrazy a denním táním sněhu. První celodenní sněhová pokrývka přišla až 6.března, lyžařská sezona na horách trvala od vánoc do konce března.  Jaro trvalo jen několik dní, pak přišlo suché letní počasí - 3.dubna již bylo 20°C a 20.dubna dokonce 27°C. Jahody dozrály o dva až tři týdny dříve než obvykle, bylo jich hodně,byly sladké, ale díky suchu byly menší a nebyly napadány hnilobou. Na Medarda pršelo, ale jen tři dny následovalo chladnější a deštivější počasí. Léto bylo nejteplejší a nejsušší za celou dobu existence osady. Tráva žloutla, listí  stromů usychalo a opadávalo. Jablka i ostatní ovoce dozrávalo dříve až o tři týdny, bylo malé, dužnaté a sladké. Kdo nezaléval, mnoho nesklidil. Ještě v září teploty přesahovaly často  i 30°C, ale po náhlém ochlazení již 26.září přišel první noční mrazík - 2°C. První celodenní mráz přišel 29.listopadu, ale nadále mrzlo občas a jen v noci, o Vánocích i na Nový rok pršelo, na horách se lyžovalo. Lyžařská sezona na horách převážně skončila až 7. dubna 2019.

2018 foto -členská schůze a dětský den 

Rok 2019

  - nahoru -

Členská schůze se konala v sobotu 6.července ve spolkovém domě na Holosmetkách. Bylo přítomno 50 členů. Schůzi řídil jednatel, přítel Zdeněk Hříbal.

Členské poplatky zůstávají ve stejné výši jako v roce 2018:

  Odměny osadním správcům ve výši pro rok 2019:       

* mimořádné zvýšení odměny pouze pro tento rok za práce
   ohledně rekonstrukce vodovodu

Členská schůze zvolila do kontrolní komise za Michala Zimu Jiřího Tomáše. Členská schůze odsouhlasila úpravu vodovodního řádu.

Rekonstrukci vodovodu zahájila ČKV Praha, s.r.o. 15.dubna. Spočívala především ve výměně starých ocelových pozinkovaných trubek, vedoucích od páteřního hlavního rozvodu, již plastového, k jednotlivým zahradám, za nové plastové. Nejdříve byly vyměněny uzavírací kohouty v šachtách na páteřním rozvodu. Při výměně potrubí se postupovalo  od dolní brány směrem k vodojemu. Prvně u nás byla využita technika, která umožňuje podzemní prorážení potrubí pod povrchem bez nutnosti dělání výkopů. Díry pro potrubí prorážel takzvaný "krtek", podlouhlý válec, opatřený vpředu razicí hlavou a vzadu hlavicí pro přívod stlačeného vzduchu od kompresoru. Bylo pouze nutno udělat malou startovací jámu, ze které byl krtek vyslán požadovaným směrem. Když dojel do určeného výkopu, nebo vodoměrné šachty, bylo na jeho hlavu upevněno plastové vodovodní potrubí a při zpětném chodu dotaženo do místa, ze kterého byl krtek vyslán. Výkopy byly proto dělány jen v místech pro zavedení prorážecí techniky a v místech přípojek. Pokud však technika narazila na tvrdé skalnaté podloží, bylo nutno výkopy udělat. (Stalo se to nejprve ihned po zahájení prací na cestě u dolní brány. V daném úseku byl proveden výkop.)

Do každé vodovodní šachty byla zavedena nová plastová trubka s uzavíracím kohoutem. Za toto musel každý majitel chaty zaplatit předem 32 000,-Kč.   V ceně této služby byla ještě zpětná klapka. Její montáž a připojení vodoměru i vody do chaty si již musel každý zajistit a zaplatit sám.

Cesta od dolní brány k hřišti byla neprůjezdná od 15.dubna do 10.května.

V červenci a srpnu byly práce přerušeny, aby nebyla narušena pohoda, dodávka vody i příjezd do osady během prázdnin.

V pátek 29. listopadu byly přepojeny poslední úseky rekonstruovaného vodovodu, takže již v celé osadě tekla voda pouze z  nového potrubí a staré bylo odpojeno. V pondělí a úterý 2. a 3. prosince  byla opravena hlavní ulice od spodní brány až k lesu nahoře. V pondělí byly vykopány a vyčištěny díry po výkopech, navezen a upěchován štěrk a v úterý vyasfaltovány .

Dětský den se uskutečnil v sobotu 31.srpna. Pro děti byly připraveny různé hry a zdarma občerstvení.  Velmi vydařená byla hra se sedmi zastávkami na celém prostoru osady. Bylo nutno jimi projít dle mapy a splnit všechny úkoly. Pobavila děti i dospělé. Dospělí si mohli zasoutěžit o ceny ve střelbě. Na ohni byly opékány buřty. Nechyběla ani limonáda a Plzeňská dvanáctka.  Zábava se protáhla do pozdního večera.

Zima byla opět suchá a téměř beze sněhu, mrzlo převážně jen v noci. 26.dubna již teplota dosáhla 26°C, ale noční mráz 7.května způsobil škody, pomrzly i ořešáky.  Po předchozích, po sobě následujících pěti nejsušších letech, neustále klesá hladina podzemní vody. Usychají rostliny i stromy. Červen byl nejteplejší od doby založení osady, teplota často přesahovala 30°C. Jahody, maliny i raný rybíz měly menší, ale sladké plody. Krátké, jen čtvrt hodiny trvající krupobití s kroupami až do velikosti třešně, dne1.července způsobilo škody především na angreštu a jabloních. Jablek se urodilo velmi málo, nejméně za celou dobu od založení osady. Vždy jsem měl jablek nadbytek, rozdával jsem je, letos jsem sám neměl žádná. Podzim byl teplý, v zimě mrzlo občas a jen v noci, ve dne výjimečně. Sněhu jsme se nedočkali, občas jen pršelo. I když dešťové srážky byly srovnatelné s předchozími lety, vzestupu hladiny podzemní vody moc nepomohly - voda se nevsakovala a odtekla. V Čechách se začalo lyžovat až o Vánocích a jen na horách, pokud uměle zasněžovali.

2019 - rekonstrukce vodovodu  2019 - členská schůze  2019 - detsky den

 

Rok 2020

  - nahoru -

Koronavirus  COVID-19.   Z Wu_Chan v Číně se zde začal šířit koncem minulého roku a následně do celého světa. V Evropě byla nejvíce zasažena severní Itálie (Benátky a lyžařská střediska) a Rakousko, později Španělsko, mimo Evropu USA. První nemocný v Čechách byl zaznamenán dne 1.března 2020 (taxikář). 11.března byla vyhlášena celosvětová pandemie a následující den v Česku stav nouze. Byly postupně uzavřeny hranice států, školy, divadla, kulturní i sportovní akce, restaurace, hotely, obchody mimo potravin, lékáren a drogerií. Byla přerušena nebo omezena výroba v řadě závodů. Omezení se týkalo i úřadů, pošty atd. Od 16.března byl zákaz vycházení s výjimkou cesty do práce, k lékaři a na nákup. Lidem, kteří se vrátili ze zahraničí, nebo se setkali s nakaženým, byla nařízena čtrnáctidenní karanténa. Bylo nutno na veřejnosti si zakrývat nos a ústa rouškou nebo jinou náhražkou (např. šátkem, šálou).

V Praze byly liduprázdné ulice, veřejná doprava omezena.

V naší osadě se na prvý pohled moc nezměnilo. Kdo zde bydlel, chodil do práce, nebo pracoval na zahrádce. Lidé se spolu bavili přes plot.

Byl tu krásný klid, protože byla zrušena veškerá letecká doprava až na výjimky (doprava zboží).

Na světě ke dni 25.4.2020 zemřelo více než 200 000 lidí nakažených koronavirem, z toho více než čtvrtina ve Spojených státech. Na 120 000 obětí měla nemoc covid-19 v Evropě, kde se však situace začínala pozvolna zlepšovat, například v Itálii či ve Francii. V Česku dosud zemřelo 218 lidí.

Po tomto dni již byla v Česku postupně bezpečnostní opatření zmírňována, bylo povoleno jít do přírody i na chaty. Od 25.května byly otevřeny i hotely a restaurace.

Ale od září, vzhledem ke zhoršující se situaci, byla postupně bezpečnostní opatření upravována a zpřísňována. Mnozí přátelé, kteří měli jen chaty pro letní pobyt, odjeli do města a na chatu se již nevraceli, zahrady i sklizené plody uložené ve sklepích ponechali svému osudu. Nechtěli riskovat dopravu hromadnými prostředky z důvodu nákazy.

V závěru roku byl vyhlášen nejvyšší 5. stupeň pohotovosti PES, dokonce byl  i zákaz vycházení v době od 21 do 5 hodin.  

Členská schůze se nekonala ani v červnu a ani v náhradním termínu 15.srpna

z důvodu rizika nákazy koronavirem a to zvláště s ohledem na vyšší věk většiny členů. Ostatně žádná větší akce, vyžadující projednání a schválení,  se pro tento rok neplánovala a tak běžný chod osady tím nebyl narušen. Členové byli s nezbytnými dokumenty seznámeni prostřednictvím internetu, aby se k nim mohli vyjádřit.

 Členské poplatky pro rok 2020:

 Odměny osadním správcům ve výši pro rok 2020:       

*změna oproti minulému roku

Hřiště bylo upraveno novým pískem, protože loni sloužilo pro uskladnění  materiálu a techniky pro stavbu vodovodu.

Stavební ruch v osadě začal časně z jara s nebývalou intenzitou. Po rekonstrukci vodovodu byly všechny cesty opět sjízdné a tak odložené rekonstrukce a opravy starých, dosluhujících a mnohdy již nevyhovujících malých chat  nastaly. Jde převážně o úpravy umožňující trvalé bydlení. Panorama osady se stále se zvětšujícími stavbami začíná pomalu měnit, ubývá plocha zahrad a mění se jejich využití z pěstitelského na rekreační.

Dětský den se uskutečnil v sobotu 29.srpna. Jako vždy byly hry pro děti  i občerstvení a zábava pro dospělé.

Sedmdesátiny oslavil Zdeněk Chabina spolu se sestrou Jitkou v kruhu svých přátel v osadním Spolkovém domě v pátek 4.září.

Zima byla opět suchá a téměř beze sněhu, mrzlo převážně jen v noci. Bylo teplejší a větrnější počasí,  provázené většími výkyvy teploty. Jaro bylo nejsušší za posledních 500 let, nedostatek vody v domácnostech však nedosahoval úrovně z devadesátých let minulého století, protože díky úsporným opatřením poklesla denní spotřeba vody ze 140 litrů na osobu na 90. Červen naopak byl deštivý s nejvyššími srážkami za posledních 60 let, červenec a srpen teplý a sušší, v polovině srpna nastalo výrazné ochlazení. Úroda zeleniny i ovoce byla dobrá. Podzim byl teplý a deštivý, v zimě mrzlo občas a jen v noci, ve dne výjimečně. Sněhu jsme se nedočkali, na horách až po Vánocích. Lyžařské vleky nejezdily, hotely byly uzavřeny.

2020 - foto

Rok 2021

  - nahoru -

Koronavirus COVID-19.   Situace se stále zhoršovala, v únoru dosáhla Česká republika největší úmrtnosti z celé Evropy (počet mrtvých na sto tisíc obyvatel). Vznikaly spory mezi politickými stranami, vládou i Sněmovnou, Ústavní soud prohlásil další prodloužení stavu nouze za protiústavní. Příkazy vlády a restrikce se měnily ze dne na den. Bylo nutno užívat respirátory - roušky  již nevyhovovaly.

Dne 27.února byl vyhlášen nový nouzový stav s dosud největšími omezeními.

Byl zakázán i pohyb mezi okresy, lidé nesměli opustit ani prostor obce. Praha byla vedena jako jedna obec. Mezi výjimkami byla cesta do práce i k lékaři, bylo to však vždy nutno při policejních kontrolách prokázat. Cesty z Prahy  na chatu nebyly dovoleny.  Od března přecházely nemocnice do stavu hromadného postižení osob, běžná oddělení byla převáděna na covidová, ostatní zdravotní péče omezena jen na neodkladnou.

Dne 22.března se v poledne rozezněly zvony v České republice na památku zemřelých. Před rokem zemřel zde prvý nemocný koronavirem, za tento rok jich zemřelo celkem 25 055, na celé Zeměkouli 2 722 914. 

Dne 12.dubna byl zrušen nouzový stav a nahrazen Pandemickým zákonem. Byl zrušen zákaz pohybu mezi okresy i vycházení v době od 21 do 5 hodin - konečně jsme směli opět jezdit na chaty. Dne 10.května byly otevřeny všechny obchody a17.května i zahradní restaurace (byly omezeny počty lidí u stolů, hosté museli mít negativní testy nebo ukončené očkování).

Členská schůze se konala ve spolkovém domě na Holosmetkách až 14.srpna.  V té době byli mnozí již očkováni proti koronaviru. Bylo nezbytné užívat respirátory, káva podávána nebyla. Přítomno bylo 50 členů. Schůzi řídil jednatel, přítel Zdeněk Hříbal.

Do výboru byli v doplňovacích volbách zvoleni:

Jana Jenšíková za rezignujícího předsedu Jiřího Dvořáka,

Rychard Hofer za odstupujícího vodohospodáře  Miroslava Ploticu,

Tomáš Vápeník - člen výboru.

 Členské poplatky pro rok 2021:

 Odměny osadním správcům ve výši pro rok 2020:       

*změna oproti minulému roku

Stavební ruch v osadě pokračoval časně z jara opět s nebývalou intenzitou.

Společné odpoledne - Dětský den se uskutečnil v sobotu 28.srpna. Jako vždy byly hry pro děti, občerstvení i zábava pro dospělé, opékání buřtů a  večerní posezení u táboráku.

Zima byla opět téměř bez sněhu, mrzlo převážně jen v noci. Na horách bylo sněhu dost, ale lyžařská střediska i hotely byly uzavřeny. Duben byl chladný, vegetace se opozdila až o tři týdny,  chladný byl  i květen a následující léto. Deštivé počasí podpořilo růst trávy i ostatních rostlin, které dosahovaly nadprůměrných rozměrů, úroda byla dobrá.

2021 - členská schůze a dětský den

 

Rok 2022

Koronavirus  COVID-19.   Po variantě delta následovala méně nebezpečná varianta omikron, 31.března dosahovala 95procent všech případů.  Od začátku pandemie bylo v Česku již 3,8 milionů. nakažených a téměř  40 tisíc zemřelo.  Od počátku roku restrikce zmirňovaly a od 1.dubna bylo nutno užívat respirátory jen v hromadných dopravních prostředcích a zdravotních zařízeních, obchody, restaurace, divadla, sport a další aktivity byly již bez omezení, od května již nebyla téměř žádná omezení.

Ruský útok na Ukrajinu. Ve čtvrtek 24. února brzy ráno napadlo Rusko Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin označil akci za speciální vojenskou operaci proti hrozbám, které přicházejí z Ukrajiny. Ostřelována byla města nejen u hranic, ale také Kyjev.  Do Evropy i do Čech směřovaly ukrajinské ženy s dětmi,  muži od 18 do 60 let byli povinni bránit svou zem. Koncem března bylo v Evropě kolem 4 milionů uprchlíků, v Česku 250 tisíc.

Inflace.  Následovalo výrazné zdražení především ropy, plynu, elektřiny, potravin, surovin, stavebnin i nemovitostí. Promítlo se to i do osadních poplatků.

Členská schůze se konala ve spolkovém domě na Holosmetkách dne 28. 5. 2022. Schůzi řídil jednatel, přítel Zdeněk Hříbal. Přítomno bylo 51 členů.

Stávající předsedkyně Jana Jenšíková rezignovala na svou funkci.

Do výboru byla v doplňovacích volbách zvolena přítelkyně Kateřina Horová a Michal Málek.  

Členské poplatky pro rok 2022:

- členská známka                                         100,-Kč
- udržovací poplatek                                     300,-Kč
- platba za neodpracovanou brigádní hodinu       300,-Kč   (celkem 3 hodiny)
- odměny osadním správcům                      475,-Kč*
- platba za automobil                                    100,-Kč
- platba za další automobil                            300,-Kč
- paušální platba za vodu                              500­,-Kč
- voda za 1m3                                                  15,-Kč*
- elektřina postupně z 5,70Kč za 1kWh  na 12,-Kč i výše dle předpisu PRE -  platí pro členy, kteří mají osadní elektřinu*

 *změna oproti minulému roku

 Odměny osadním správcům ve výši pro rok 2022:       

- vodohospodář         12 000,- Kč             Michal Málek
- hospodář                 12 000,- Kč*           Tomáš Vápeník
- referent pro brigády   6 000,- Kč             Libor Biemann
- elektro hospodář        3 000,- Kč             Luděk Venc
- předseda                    3 000,- Kč             Zdeněk Hříbal**
- jednatel                      3 000,- Kč             Kateřina Horová**
- člen výboru                2 000,- Kč             Jiří Dvořák**
*změna oproti minulému roku
**změny po následující schůzi výboru dne 28. 5. 2022

Stavební ruch v osadě pokračoval časně z jara opět s velkou intenzitou.

Společné odpoledne - Dětský den se uskutečnil v sobotu 27. srpna. Jako vždy byly hry pro děti, tentokráte i soutěže v péči o zahradu, občerstvení i zábava pro dospělé, opékání buřtů a večerní posezení u táboráku.

Oprava střechy spolkového domu  byla zahájena 28. října. Byla odstraněna stará krytina, opravena a dle potřeby vyměněna výdřeva a položena nová lepenková krytina. Dne 12. listopadu bylo vše hotovo včetně  úklidu okolí.  

Zima byla větrná s náhlými změnami teploty a opět téměř bez sněhu, mrzlo převážně jen v noci. Na horách bylo sněhu dost, lyžařská střediska i hotely byly v plném provozu až do konce března, mnohé až do Velikonoc. Duben i květen byl chladný a deštivý, červen, červenec i srpen teplý a suchý. V půli září se ochladilo a nastalo deštivé počasí. Sklizeň jahod, malin, rybízu i jablek byla nadprůměrná. První sníh napadl 18. listopadu.

   - 2022 - členská schůze
   - 2022 - dětský den
   - 2022 - oprava střechy 

 

 

 


<- zpět     další ->